Halloween

Spöken, häxor, utklädnader, ljuslyktor som lyser upp i mörkret – Halloween kan vara en riktigt kul och spännande högtid med alla möjliga typer av pynt och aktiviteter som finns. Men Halloween är mer än bara en ursäkt att klä ut sig och skrämmas. Med sin väldigt blandade och långa historia är detta inte bara en speciell utan även en väldigt intressant högtid, som bara blir roligare ju mer man vet om den. Började den verkligen i USA, eller sträcker den sig hundratals år tillbaka i tiden? Det finns definitivt mer än bara ett svar på dessa frågor.

Halloween – en modern klassiker

Föregångaren till det vi i dag kallar Halloween har firats i delar av dagens Storbritannien sedan sen medeltiden, men har förändrats en del sedan dess. Historiker är ganska överens om att det började med den keltiska, hedniska skördehögtiden Samhain, som med kristendomens intåg omformades till att passa kyrkans högtider bättre. Flera aspekter av dagens Halloweenfirande (som utklädnad och pynt) kommer från gamla Samhain-traditioner. Det var väldigt vanligt under kristnandet av Europa att ta högtider som redan fanns och ge dem en mer kristen innebörd för att integrera den nya religionen i det existerande samhället.

Den kanske mest igenkännliga symbolen för Halloween är pumpalyktan, en så kallad Jack o’ lantern, där man skär ut ett ofta skrämmande ansikte ur en pumpa och sätter ljus inuti för att lysa upp den mörka höstnatten. De allra tidigaste lyktorna från omkring 1500-talet gjordes mest av rovor, för att sedan placeras ut runtomkring i byarna. Under denna natt om året troddes de döda komma tillbaka för att besöka de levande, vilket gjorde denna högtid lämpad för magi och fjärrskådning, men man ville också skydda sig och skrämma bort onda andar med dessa lyktor och även brasor.

Halloween har flera symboler men den vanligaste är nog pumpalyktan

Dagens Halloween och dess traditioner

Det namn vi har för högtiden idag kommer från engelskans All Hallows’ Eve, som liknar Allhelgonaafton i Sverige, men som till skillnad från Allhelgona alltid infaller på ett bestämt datum, den 31 oktober. Denna högtid var till för att hedra de döda och var därför ganska lätt att kombinera med den existerande högtiden Samhain i kyrkans försök att ta över de gamla hedniska traditionerna och områdena, vilket sedan blev Halloween. Högtiden har kommit en lång väg sedan dess början för flera hundra år sedan och ser i dag lite annorlunda ut, trots att vissa traditioner bevarats.

Det är till stor del tack vare USA:s stora firande av denna högtid som den spridits mer runtom i världen, med bus eller godis, utklädnader och massor med pynt. Tack vare film och serier och böcker från just USA har flera av dessa traditioner hittat sin väg till andra länder, där Halloween blir ett större och större firande för varje år som går, med en fart som inte verkar sakta ned. Det är en högtid som för samman både barn och vuxna i lättsamt firande.

Halloween och dess inflytande på popkultur

Halloween har inspirerat otaliga filmer, musik och annan underhållning – bland annat en skräckfilmsserie som till och med delar dess namn – och det finns en hel del myter och traditioner att inspireras av. Det de alla har gemensamt är att folk verkar tycka om att bli skrämda. Den religiösa innebörden, vare sig det handlar om kristendom eller de äldre, hedniska traditionerna, prioriteras inte längre, men det råder ingen tvekan om att det är en spännande natt om året som folk världen över tycker om att fira.