Kaffe och te

Kaffe har varit en kontroversiell böna sedan dess intåg i den moderna världen. På senare tid har dock kaffekonsumtionen fullständigt exploderat och intresset för denna böna har aldrig varit större. Det finns nu en hel rad små rosterier som tar frågan om kaffe seriöst, där denna dryck ses som en vetenskap och varje detalj extremt viktig. Allt från bönans väg från omvärlden till Sverige såväl som rostningsmetoder och kaffeblandningar är saker som hett diskuteras bland kaffefantaster landet runt och världen över. En unik kaffeblandning är en bra present oavsett om mottagaren är kaffeentusiast eller inte.

Kaffe är för många en konstform

En barista är en yrkesroll som närmast kan beskrivas som en kaffebartender. Ofta har baristas precis som bartendrar även en stor stolthet i sitt arbete och frågan om kaffe är för många närmast religiös; vems metod eller bönblandning som är den allra smakfullaste är i ständig debatt. Det finns många tävlingar utformade för att utnämna bästa kaffemakare. Den mest prestigefyllda tävlingen för baristas världen över är World Barista Championship som hålls årligen och där man som i fotbolls-VM representerar sitt land, och där tävlingar varvas med umgänge och utbyte av erfarenheter för både deltagare och besökare av detta häftiga evenemang.

På hemmaplan kämpar våra inhemska baristas om att vara den som får äran att representera Sverige i den ärofyllda internationella tävlingen. Det gör de genom att knipa den åtråvärda titeln som Barista Cup delar ut varje år. Har du möjligheten så passa gärna på att besöka ett av dessa event för en otroligt trevlig upplevelse och riktigt bra provsmakning av kaffe. Passa också på att köpa med dig några extra häftiga bönor, till dig själv eller i present till någon annan.

Kaffe är en omtyckt böna

Kaffets segertåg genom historien

Kaffebönan, som egentligen är klassad som ett bär, växer på en buske och trivs i varma klimat. De tidigaste bevis man har om tillverkning av kaffe som dryck härstammar från Etiopien över 2000 år sedan, och det var denna region som försåg världen med sin unika böna. Detta ändrades dock i och med koloniseringen av den ”Nya Världen” då gigantiska kaffeplantage anlades i ockuperat land. Ett typexempel är Dominikanska Republiken som var det tidigaste landet att koloniseras i regionen och där än i dag kaffetraditionen är starkt märkbar och ett land som har några av de bästa bönorna i världen.

Det finns alltså en extremt lång tradition av att dricka den här rostade bönan, och av allt att döma gäller det även att ge bort kaffe i present. Det ansågs på gamla tider som en otroligt extravagant gåva som kunde mäta sig med det absolut finaste världen hade att erbjuda. Även om det i dagens moderna industrisamhälle kanske inte är ordagrant sant är en unik kaffesort eller extra fin blandning fortfarande en riktigt bra gåva, oavsett om man är arbetarbarn eller från ädel börd.

Ställ krav som konsument

Kaffe kommer numer från många olika varma klimat, där Sydamerika är den största regionen av exportörer i världen. Detta ställer krav på oss som konsumenter. I en region där fattigdom är allmänt utbredd och där övergrepp begås på regelbunden basis på arbetsstyrkan är det viktigt att vi ställer krav på leverantörer av denna begärliga böna. Genom att vända sig till företag som ställer krav på hela leverantörsledet från buske till kaffekopp kan vi som konsumenter förändra arbetsmiljön för arbetare i industrin världen över.