Vitt och fräscht

Få saker känns så stilrent och fräscht som ett helt vitt rum. Med vita golv, väggar och tak kan det vara något av en utmaning att även ha vita möbler och detaljer, utan att det ser tråkigt och enformigt ut, men det är det är som är del av charmen. Att verkligen satsa på vitt i sin inredning kan ge fantastiska resultat och ge hemmet en personlig, originell touch. Varför inte bryta med något enstaka färgglatt, eller ännu bättre, med kompakt kolsvarta detaljer? Det är bara fantasin som sätter gränser.

Vitt och stilrent

Att inreda ett rum helt i vitt är inte det lättaste – det är lätt hänt att det blir enformigt, precis som med vilken annan färg som helst. Men gjort på rätt sätt kan ett helvitt rum kännas öppet, luftigt, rent och unikt, vilket kanske är varför det har blivit så populärt med just denna inredningstyp. Vita rum passar bäst med stora fönster och mycket naturligt ljus, men finns inte det så passar en snygg lampa eller två precis lika bra.

Det finns inget som säger att helvitt måste vara tråkigt – tvärtom! Vitt är dramatiskt, iögonfallande, något som kan matchas med i stort sett vad som helst. Att satsa på ett helvitt rum är mer vågat än till exempel beige och med vita väggar, golv och tak är hela hemmet som en tom canvas. Med tapeter eller färg på väggarna är man bunden till att matcha dem, medan en snygg, vit färg passar både som bakgrund och komplement (beroende på vad man föredrar).

Inte bara ett vitt rum

Det finns olika varianter av ett helvitt rum. En av de mest populära är Shabby chic, den lantligare stilen med kantstötta möbler och avskalad färg. Syftet med shabby chic är att ge rummet en ombonad känsla, men att samtidigt bevara det rena och fräscha intrycket genom att kombinera rent och vitt med retrodetaljer. I stället för att fokusera på skarpa kanter ska du satsa på mjukt linnetyg, stora kuddar och kanske en vacker kristallkrona. Tillsammans blir det en genuin, hemtrevlig atmosfär med stil.

Man kan även satsa på den mer traditionella stilen, där vitt kombineras med mörkare golv och detaljer. Man får inte vara rädd att verkligen leva i sitt vita rum, att vara rädd att få fläckar på eller förstöra sina fina möbler. Ett helvitt rum i denna stil får mer karaktär om det syns att någon faktiskt bor där – det hjälper dessutom att ha material som är lätta att rengöra. Trä passar även fint med helvitt och ger det mer värme.

Vitt är snyggt och stilrent för den som vågar

Vit och modern minimalism

Är man mer sugen på stilren minimalism är det skarpa kanter och raka linjer man ska fokusera på. Vitt kan lätt kännas kallt, men med rätt detaljer och komplement kan vilket rum som helst bli mer fräscht och modernt med hjälp av unika möbler och vita golv och väggar. Oavsett vilket man föredrar finns det inga regler när det kommer till att inreda ett helvitt rum. Välj helt enkelt vilket intryck du vill att rummet ska ge och arbeta utifrån det. För dig som inte är sugen på minimalism kan du läsa den här underhållande artikeln.